Το engi.gr αποτελεί ένα δωρεάν εξειδικευμένο εργαλείο για τους Μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων καθώς και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε συναφές αντικείμενο. Λειτουργεί με τη μορφή ερωτο-απαντήσεων, χωρίς να προορίζεται ως ένας άλλος χώρος συζήτησης και έχει καθαρά επαγγελματικό χαρακτήρα.

Μέσω του engi.gr παρέχεται η δυνατότητα:

  1. σε όλους να βρούνε σαφείς και τεκμηριωμένες απαντήσεις σε πλήθος ερωτήσεων που απασχολούν τον χώρο
  2. στους Μηχανικούς και τους επαγγελματίες του χώρου να αναδείξουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους, προωθώντας παράλληλα το γραφείο ή την επιχείρησή τους

Μάθετε περισσότερα

×

Πότε πληρώνουμε το Φ.Ε.Μ. Μηχανικού;

2

πόντοι

Για αμοιβή κάτω των 300 ευρώ πληρώνουμε Φ.Ε.Μ;

 

πριν από 6 χρόνια, 6 μήνες

digitt 19

Σχόλια ερώτησης

  • Μήπως κάτι δεν καταλάβαμε ή το ΤΕΕ δεν ξέρει τι του γίνεται ; Λέει 20% παρακράτηση από την εταιρεία και 20% οι ίδιοι ; Να τα δώσουμε όλα τότε να τελειώνουμε. Ο Λογιστής μου, μου είπε αφού έγινε παρακράτηση (από την εταιρεία για λογαριασμό της οποίας εκδίδω οικοδομική άδεια τέλος) . Η παρακράτηση αυτή είναι φόρος στην πηγή και καταβάλλεται για λογαριασμό μου στην εφορεία από την εταιρεία. Πληρώνω και το ΦΠΑ του τιμολογίου που έκοψα και μου το κατέβαλε η εταιρεία και καληνύχτα. - πριν από 6 χρόνια, 6 μήνες - από Papadiotis ( 10)5

πόντοι

 Σύμφωνα με τα ισχύοντα, καταβολή προκαταβλητέου φόρου (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΕΜ, ως προκαταβλητέου φόρου μηχανικών) δεν είναι υποχρεωτική για αμοιβές μικρότερες των 300€. Συνεπώς, αν η αμοιβή σου είναι έως 300€ (μιλάμε για καθαρή αμοιβή) τότε δεν χρειάζεται να καταβάλλεις ΦΕΜ.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που δεν είναι υποχρεωτική, πλην όμως παραμένει προαιρετική, η υποβολή του ΦΕΜ στα δικαιολογητικά του συστήματος.Για να καλύψει την περίπτωση αμοιβών μικρότερων ή ίσων των 300€.

 Σε περιπτώσεις που πρέπει να γίνει παρακράτηση φόρου 20% από εταιρίες, δεν πρέπει να αποδοθεί και ΦΕΜ.

 

Μετά από ερώτηση χρήστη στην εφορεία, ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΤΕΕ απάντησαν τα εξής: 

1. Από τις εταιρείες γίνεται παρακράτηση 20% και όχι ΦΕΜ,

2. Για όλες τις εργασίες μας που ελέγχονται επικυρώνονται ή κατατίθενται από/σε δημόσια αρχή απαιτείται ΦΕΜ από το πρώτο ευρώ.

3. Για τα λοιπά δεν απαιτείται.

 ( Τελικά, όπως μου απάντησαν, εμείς θα αποφασίσουμε ποιες εργασίες μας είναι αυτές που με κάποιο τρόπο περνούν από μία δημόσια αρχή..... )

 

** Σύμφωνα με Taxisnet, το ποσό του προκαταβλητέου φόρου υπολογίζεται ως εξής:

1. σε 4% της συμβατικής αμοιβής για εκπόνηση μελετών και σχεδίων χωροταξικών, πολεοδομικών, συγκοινωνιακών, υδραυλικών έργων, για διεύθυνση εκτέλεσης έργου, για μελέτη, επίβλεψη τοπογραφικών έργων,

2. σε 10% της συμβατικής αμοιβής για εκπόνηση μελετών και σχεδίων που αφορούν οποιασδήποτε άλλης φύσης έργα και για την επίβλεψη εκτέλεσης αυτών, καθώς και των έργων της προηγούμενης περίπτωσης και της ενέργειας πραγματογνωμοσύνης κλπ για τα έργα αυτά.

3.  Η υποβολή της δήλωσης πραγματοποιείται πριν από τη θεώρηση των σχεδίων ή μελετών ή από τη χορήγηση της σχετικής άδειας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου. Δεν υπάρχει δηλαδή τακτή ημερομηνία καθώς η συγκεκριμένη δήλωση αφορά προκαταβλητέο φόρο.

 

 Προσωπικά πληρώνω μόνο για άνω των 300 ευρώ.

 

πριν από 6 χρόνια, 6 μήνες

hlikal 354

Σχόλια απάντησης

  • Κλασική απάντηση ΤΕΕ...Το αφήνει στην κρίση μας κι αυτό! Και το ΠΕΑ θεωρητικά μπορείς να πεις ότι επικυρώνεται από δημόσια αρχή με την λογική του ΤΕΕ... - πριν από 6 χρόνια, 6 μήνες - από ba2323 ( 13)
  • Όσο για την προθεσμία έχω την εντύπωση ότι απλά πρέπει η πληρωμή ΦΕΜ να προηγείται προφανώς της θεώρησης από δημόσια αρχή και να είναι στο τρέχον οικονομικό έτος της αμοιβής. - πριν από 6 χρόνια, 6 μήνες - από ba2323 ( 13)
  • Το μόνο σίγουρο είναι οτι το Φ.Ε.Μ. και απόδοση του γίνετε την στιγμή της έκδοσης του παραστατικού δηλαδή την ίδια ημέρα που εκδίδουμε το παραστατικό προς τον ιδιώτη μπαίνουμε στο σύστημα του Υπουργείου Οικονομικών βεβαιώνουμε το ποσό του φόρου και πηγαίνουμε σε τράπεζα ή σε ΕΛΤΑ και το πληρώνουμε. - πριν από 6 χρόνια, 4 μήνες - από ALEXANDROS ( 183)

Συνδέσου για να απαντήσεις

Νέος χρήστης; Γίνε μέλος